وکیل پایه یک دادگستری

سعید قاسمی ونجانی

وکیل پایه یک دادگستری

سعید قاسمی ونجانی

دعاوی خانواده زوجین مقیم خارج از کشور

  اگر زن و شوهری هر دو در خارج از کشور سکونت داشته باشند و در خصوص روابط فی مابین خانوادگی به اختلاف برسند به کدام دادگاه می توانند مراجعه کنند؟ آیا مراجعه آنها به دادگاه محل سکونت درخارج از کشور موجب سلب صلاحیت دادگاه های ایران می گردد؟

ماده 6 قانون مدنی ایران مقرر می دارد «قوانین مربوط به احوال شخصیه از قبیل نکاح و طلاق و اهلیت اشخاص و ، ارث در مورد کلیه اتباع ایران ولو اینکه مقیم در خارجه باشند مجری خواهدبود .» ازاین رو؛ زن و شوهر حتی اگر مقیم در خارج باشند می توانند دعاوی مربوط به خانواده را در دادگاههای ایران مطرح کنند. اما کدام دادگاه ایران و نیز دادگاه کدام شهر ایران صالح به رسیدگی می باشد،؟ دادگاه خانواده در ایران، صالح به رسیدگی بوده که از نظرصلاحیت محلی نیز ماده 14 قانون حمایت خانواده اشاره دارد «

هرگاه یکی از زوجین مقیم خارج از کشور باشد، دادگاه محل اقامت طرفی که در ایران اقامت دارد برای رسیدگی صالح است. اگر زوجین مقیم خارج از کشور باشند ولی یکی از آنان در ایران سکونت موقت داشته باشد، دادگاه محل سکونت فرد ساکن در ایران و اگر هر دو در ایران سکونت موقت داشته باشند، دادگاه محل سکونت موقت زوجه برای رسیدگی صالح است. هرگاه هیچ ‌ یک از زوجین در ایران سکونت نداشته باشند، دادگاه شهرستان تهران صلاحیت رسیدگی را دارد، مگر آنکه زوجین برای اقامه دعوی در محل دیگر توافق کنند.»

بنابراین، دادگاههای ایران در خصوص دعاوی و اختلافات زوجین مقیم در خارج صالح به رسیدگی می باشند و حتی مراجعه یکی از زوجین به دادگاه محل سکونت در خارج از کشور نیز موجب سلب صلاحیت دادگاههای ایران نحواهد شد. علاوه براین ، چنانچه زوجین یا یکی از انها بخواهد حکم صادره  از کشور خارجی را در ایران اجرا کند می بایست ابتدا به دادگاه ایران مراجعه کند و از دادگاه ایران حکم تنفیذ رای خارجی را اخذ نماید تا بتواند رای دادگاه حارجی را در ایران اجرا کند. ازاین رو؛ ماده 15 قانون حمایت از خانواده مقرر می کند« هرگاه ایرانیان مقیم خارج از کشور امور و دعاوی خانوادگی خود را در محاکم و مراجع صلاحیتدار محل اقامت خویش مطرح کنند، احکام این محاکم یا مراجع در ایران اجراء نمی ‌ شود مگر آنکه دادگاه صلاحیتدار ایرانی این احکام را بررسی و حکم تنفیذی صادر کند.»  بدین ترتیب به عنوان مثال اگر زوجه در خارج از کشور به دادگاه محل سکونت مراجعه کند و دادگاه خارجی حکم به طلاق صادر کند زوجه بخواهد آن رای را در ایران اجرا و ثبت نماید ابتدا باید از دادگاه ایران تنفیذ رای صادره از محاکم خارج از کشور را دریافت کند تا بتواند رای  دادگاه خارج را در ایران اجرا نماید.

برای تماس با وکیل به صفحه نخست وبسایت مراجعه و یا با شماره های زیر تماس حاصل کنید

همراه 09124284550

دفتر (عصر روزهای زوج) : 88893739

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد